+373 22 785 785

Ce să alegi, gresie mată, lucioasă sau lapatto?

04.05.2020

Necesitatea de a alege între gresia mată, lapatto și cea lucioasă dă naștere la o mulțime de îndoieli, controverse și dezamăgiri. Pentru a nu pierde timpul studiind recenziile și examinând colecțiile, trebuie să înțelegeți din start că nu există o opțiune universală și ideală. În fiecare caz individual „idealitatea” constă în caracteristicile spațiilor, așteptările clientului și preferințele sale.

 

Găsirea unui compromis poate fi facilitată de studierea caracteristicilor a fiecărui tip de gresie.

 

Gresia mată

Colecția Aston

 

​Colecția Apogeo

 

​Colecția Baltimore

 

​Colecția Intero

 

​Colecția LEEDS

 

​Colecția Masena

Pentru pardoseli cu o textură mată se poate utiliza cu succes atât ceramică specială cu o clasă crescută de rezistență la uzură, cât și gresia porțelanată. În ambele cazuri puteți fi siguri că gresia mată vă va oferi:

 

Siguranță
Poate una dintre principalele calități ale gresiei mate este siguranța acesteia, oferită de bunele proprietăți anti-alunecare. Atunci când apa ajunge pe suprafața sa, gresia nu devine un patinoar, ci își păstrează aderența, reducând astfel riscul de traumatisme.

 

Aceste caracteristici sunt de o importanță majoră în camera de baie, în bucătărie, precum și în cazul în care în familie sunt copii mici, persoane în vârstă și persoane cu dizabilități, sau și animale de companie.

 

Rezistență la uzură
O altă proprietate practică care influențează alegerea gresiei mate este rezistența la uzură și capacitatea acesteia de a-și menține aspectul inițial mult timp. Textura aspră a gresiei ceramice și a gresiei porțelanate este mai puțin predispusă la zgârieturi și ștersături, ceea ce înseamnă că va arăta ca nouă și mai proaspătă mai mult timp.

 

Rezistența la zgârieturi în practică este ușor verificată prin contactul cu nisipul, obiectele care cad (în special veselă) și picioarele de mobilier – principalele motive pentru pierderea aspectului estetic și a atractivității inițiale.

 

Întreținere ușoară
Prelucrarea care creează micro-neregularități pe suprafața plăcilor refractă lumina din unghiuri diferite și minimizează strălucirea, făcând astfel invizibile urmele de apă, petele, praful și altă murdărie nesemnificativă.

 

Întreținerea de zi cu zi a unei astfel de gresii este simplă și comodă, deoarece aceasta nu necesită curățare minuțioasă și lustruire până la luciu, iar tot procesul curățării se poate limita la spălarea podelei cu apă curată și o cârpă moale.

 

Design modern discret
Textura mată voalată este perfectă pentru a conferi interiorului o notă blândă. Din cauza lipsei de strălucire gresia nu atrage prea multă atenție, completând astfel într-o manieră calmă și discretă orice stil modern și unele tipuri de design clasic.

 

Concluzie / Gresie mată
Gresia mată este considerată cel mai popular tip de gresie. Aceasta este apreciată pentru aspectul estetic, elegant și calm, dar și pentru gradul înalt de practicitate. Are propriile sale caracteristici de design și detalii ce țin de folosire. O astfel de gresie nu este potrivită pentru spații întunecate și strâmte, și nici pentru interioare luxuriante în stil empire sau baroc.

 

Combinația generală a caracteristicilor face ca gresia ceramică aspră și gresia porțelanată să fie soluția ideală pentru camerele cu umiditate ridicată, pentru livingurile, sufrageriile și coridoarele moderne, bine luminate și spațioase, în cazurile în care este necesar să se creeze un fundal armonios discret, care să nu atragă prea multă atenție.

 

Gresia lucioasă

​Colecția Bardglio

 

​Colecția Onice

 

​Colecția Orobico

 

​Colecția Praga

 

​Colecția Rockstone

 

​Colecția Space

Teama de suprafața lucioasă ca oglinda îi face pe mulți nici să nu examineze măcar posibilitatea unui finisaj cu gresie lucioasă. Cu toate acestea, cu o abordare corectă și bine gândită, tocmai acest luciu va deveni cea mai bună soluție pentru interiorul dvs. Este important să înțelegeți că ceramica și gresia porțelanată lucioasă au și ele avantajelor lor:

 

Porozitate scăzută a materialului
Particularitatea structurii și a lustruirii, care pe de o parte fac gresia să fie alunecoasă și cu risc de traumatisme, pe de altă parte asigură igiena și minimizează posibilitatea petelor persistente. Odată ajunse pe suprafața gresiei, impuritățile nu se absorb și nu pătrund în pori, ci așteaptă cuminți până când sunt îndepărtate.

 

Aici merită să reținem că, datorită capacității de reflectare ridicate, procesul de curățare zilnic este complicat de nevoia de a elimina toate urmele și de faptul că până și cea mai mică murdărie este vizibilă. Dar cu echipamente și mijloace de curățare speciale acest factor își pierde substanțial importanța și devine mai puțin relevant.

 

Decorativitate ridicată
Principalul avantaj al ceramicii și gresiei porțelanate lucioase este atractivitatea lor ridicată. Suprafața lustruită până la luciu arată incredibil de bine și elegant și aduce interiorului o senzație de clasă premium și de lux. Cu ajutorul unei pardoseli lucioase puteți transforma chiar și o cameră strâmtă și slab luminată. Datorită efectelor vizuale impresionante aceasta poate deveni accentul principal al interiorului.

 

Capacitatea de a lărgi spațiul
Finisajul lucios al pardoselii se deosebește în mod avantajos și prin capacitatea de a lărgi spațiul. Luciul va conferi camerei lejeritate și eleganță. Chiar și colecțiile în culori întunecate creează o senzație de profunzime și imponderabilitate, iar
seriile în culori deschise conferă interiorului un aspect aerat și extind vizual limitele.

 

Concluzie / Gresie Lucioasă
Plăcile ceramice și gresia porțelanată lucioasă sunt perfecte atunci când este necesară extinderea vizuală a spațiului sau conferirea unui aspect aerat și lejer. În cazul unei lumini puternice a soarelui suprafața lucioasă va crea un efort suplimentar pentru ochi, dar în condiții cu o lumină mai liniștită aceasta își va demonstra avantajele.

 

Suprafața perfect netedă nu este compatibilă cu încăperile cu umiditate ridicată, precum și cu încăperile în care există un risc ridicat de micro-leziuni pentru plăci, din cauza cărora acestea își pot pierde luciul. Un astfel de finisaj se privește de minune în coridoare, livinguri și sufragerii decorate în stil clasic, minimalist, high-tech, empire și baroc.

 

Gresia porțelanată lappato / polisată

​Colecția Materia

 

​Colecția Planet 1

 

Colecția Planet

 

Colecția Stone

 

Colecția Taronto

 

Gresia porțelanată cu efect șters/ros (tradus din italiană, „lappato” înseamnă semi-lustruire) este una dintre cele mai elegante opțiuni pentru decorarea spațiului. Textura neuniformă semi-mată cu fragmente lucioase este creată prin șlefuirea neuniformă a plăcilor. În cele din urmă, un astfel de finisaj semi-lustruit capătă o sclipire discretă.

 

Printre principalele avantaje ale gresie porțelanate lappato se pot distinge:

  • Durabilitate și rezistență înaltă la uzură. Ca orice gresie porțelanată, varianta lappato nu se teme de acțiunile mecanice și de leziunile sub formă de zgârieturi și știrbituri.
  • Rezistența la decolorare de la radiațiile UV, ceea ce garantează păstrarea culorii și desenului chiar și atunci când teracota se află în lumina directă a soarelui.
  • Porozitate scăzută a materialului și respectiv rezistență la umiditate.
  • Capacitate de a rezista la temperaturi extreme, precum și rezistența la foc și la îngheț afinisajului.
  • Aspect estetic al placajului și o mulțime de soluții de design.
  • Absența strălucirii excesive reduce efortul pentru ochi.

Datorită caracteristicilor lustruirii, proprietățile anti-alunecare ale gresiei porțelanate lapatto sunt similare cu cele ale plăcilor mate. Și deși ambele opțiuni nu sunt capabile să ofere aderența caracteristică unor plăci reliefate, textura generală a materialului face folosirea mai confortabilă.

 

Concluzie / Gresie Lapatto

Gresia porțelanată lappato are un nivel mai scăzut de porozitate și, ca urmare, este mai ușor de îngrijit decât una mată. Dacă există pete persistente, scenariul general de curățare va coincide cu cel al finisajului mat și, de obicei, nu necesită eforturi serioase. Cu toate acestea, pentru a evita eventualele probleme, este mai bine să eliminați murdăria în timp util, fără a aștepta să pătrundă în material.

 

Paradyz Showroom - gresie și faianță pentru o viață!

tel: 022 785 785

Ţi-a plăcut articolul? Distribuie-l prietenilor tăi!