+373 22 785 785

Cum să montezi corect gresia și faianța pentru a obține un design original în camera de baie sau bucătărie?

28.11.2017

Modul de placare a gresiei și faianței are o influență importantă asupra întregului design a camerei de baie sau bucătărie. De schema placării gresiei sau faianței depinde foarte mult dacă o locuință va avea un aspect estetic unic și original.

 

Combinarea diferitor elemente și scheme de placare contribuie la crearea unei percepții per ansamblu a unui design interior modern și extravagant.

 

Influența schemelor asupra designului interior

Montarea plăcilor ceramice joacă adesea un rol decisiv în proiectare unui design unic. Datorită schemelor alese de placare putem atinge anumite scopuri și anume: delimitarea sau accentuarea unei zone, extinderea vizuală a spațiului.

 

De schema montării plăcilor ceramice mai depind următoarele:

 • Percepția per ansamblu a unui aspect estetic bine gândit
 • Designul unic datorită utilizării diferitor tipuri de plăci ceramice ca mărime, culori etc.
 • Consumul de plăci - un aspect simplu și mai puțin interesant salvează cantitatea de plăci ceramice folosite pe când un design mai original și complex necesită cheltuieli suplimentare
 • Efecte vizuale care lărgesc spațiul sau crează o aparență de iluzie optică.

 

Variante de scheme de placare frecvent utilizate:

 1. Standart (orizontal sau vertical);
 2. Deplasat (1/2, 1/3, ¼);
 3. Brăduț (spic, fileuri, împletit);
 4. Diagonal (la 45 de grade - model romb).

 

1. Placarea gresiei și faiantei standart

Versiunea standart presupune folosirea cea mai rațională a cantităților necesare de gresie și faianță pentru placare și costuri minime pentru lucrările de placare. În acest caz, plăcile ceramice sunt așezate folosind metoda "clasică", adică fiecare rând care urmează repetă poziția precedentă. Gresia și faianța se plachează drept pe poziție verticală sau orizontala în dependență de ceea ce dorim să obținem: să marim vizual spațiul sau să înălțăm pereții.

 

2. Placarea gresiei și faianței deplasat

În acest caz, se presupune că fiecare rând este mutat la un semi-element. Adică, rosturile de plăci vecine nu se suprapun, ci se încadrează în mijlocul lor. Astfel de metode sunt relevante pentru plăcile ceramice dreptunghiulare.

 

3. Placare gresiei și faianței în model brăduț

Această opțiune este potrivită pentru produse dreptunghiulare mici. Se bazează pe andocarea părții înguste a plăcii cu o latură, formând un unghi de 90 de grade. O metodă similară cu montarea parchetului din lemn.

 

Avantajele acestui aspect: 

 • aspectul original;
 • extinderea vizuală a spațiului;
 • ușurința relativă de execuție;
 • posibilitate de imitație a acoperirii de parchet.

 

Există trei tipuri de schemă în spic sau brăduț:

 • Singur. Fiecare element următor se alătură cu cel următor. Aceasta este o opțiune standard.
 • Dublu. La formarea unei serii, se utilizează o pereche de fragmente dreptunghiulare.
 • Triplă. În consecință, se utilizează 3 elemente.

 

În aparență, acest design seamănă cu o țesătură. În funcție de formatul plăcii, aspectul spicului arată diferit. Dacă diferența în lungimea laturilor este suficientă, designul arată mai luminos. Cu un raport proporțional de 1: 2, acest stil seamănă mai mult ca un zig-zag.

 

4. Placarea gresiei și faianței pe diagonală

Nicio opțiune nu poate fi comparată după originalitate și funcționalitate cu asptecul diagonal de placare a plăcilor ceramice. Această metodă este la fel de potrivită atît pentru plăci pătrate cît și dreptunghiulare. Această schemă este folosită adesea în proiectarea de camere mici deoarece mărește vizual spațiul.

 

Folosirea gresiei si faiantei de dimensiuni diferite

Cea mai complexă, dar cea mai originală opțiune este utilizarea mai multor modele de gresie și faianță. Nu este vorba de culoare sau textură, ci direct despre format. Modalitățile de placare a plăcilor ceramice de diferite dimensiuni și forme sunt practic nelimitate.

 

O opțiune populară este de a folosi combinații dintre elemente dreptunghiulare și pătrate mici. De asemenea, combinația de pătrate mici și mari este la fel reală și foarte originală.

 

 

Combinând mai multe dimensiuni putem obține un aspect deosebit, care transformă locuința într-o adevărată operă de artă. Adesea, sunt folosite configurații complexe, de exemplu, plăcile hexagon. Schema standard este completată cu jumătăți de plăci obișnuite. Astfel puteți crea o atmosferă plăcută în interiorul locuinței Dvs. Principalul criteriu de stabilire a formelor plăcilor ceramice și a schemei de placare este fantezia designerului.

 

La Paradyz Showroom, veți găsi idei originale, peste 2000 de colecții de gresie și faianță și veți beneficia de consultații profesioniste din partea specialiștilor care vă vor ajuta să creați un design original.

 

Vă așteptăm cu mare drag!

 

Paradyz Showroom – gresie și faianță pentru o viață!

Ţi-a plăcut articolul? Distribuie-l prietenilor tăi!